środa, 20 czerwca 2012

Dieta przeciw trądzikowi - co jeść, aby nie mieć pryszczy
Badania dermatologów z RMIT University w Melbourne, wykazały, że spożywanie produktów o niskim indeksie glikemicznym poprawia wygląd skóry. U osób, które miały trądzik i zostały poddane badaniom, trądzik zmniejszał się i nie pojawiało się więcej wykwitów ani stanów ropnych. Wszystko dzięki specjalnej diecie z produktów o niskim indeksie glikemicznym. Tłuszcz, który odkłada się w naszych porach musi jakoś się wydostać - pojawiają się pryszcze.



Co jeść, aby nie mieć pryszczy
produkty o najniższym IG: jabłka, pomarańcze, maliny, gruszki, sałata, kapusta, pomidory, brokuły, chude mleko i sery, chleb gryczany i pumpernikiel, pełnoziarniste makarony, fasola, soja, kasze i ziarna, jogurty, orzechy.
Czego lepiej unikać
produkty o wysokim IG: suszone banany, arbuzy, daktyle, rodzynki, mango, bób gotowany, smażone ziemniaki, frytki, białe pieczywo, słodkie produkty śniadaniowe (płatki), ryż prażony, słodycze, napoje gazowane, żelki, piwo. Produkty z wysokim indeksem glikemicznym powodują szybkie wydzielanie glukozy, co pośrednio wpływa na zwiększenie uczucia głodu, dlatego jemy więcej i częściej. Dodatkowym minusem jest to, że tyjemy! Dlatego tak znana jest dieta niskoglikemiczna, która sprzyja odchudzaniu.
Wpływ na poziom glukozy we krwi ma także szybkość jedzenia! Im szybciej jemy tym szybciej glukoza wydziela się do krwi.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz